Etusivulle ×

Antoisa työnteko

Voiko pomolle lähettää pusuhymiön? MS-diagnoosin jälkeen työhön, uraan ja tulevaisuuteen liittyvät ajatukset voivat saada ihan uusia piirteitä.

Painaako seuraava askel?

Työ. Paikka, jossa monet viettävät ison osan valveillaoloajastaan. Ei ihme, että työn miettimiseen käytetään paljon aikaa ja energiaa. MS-diagnoosin jälkeen voi olla, että ajattelet työkuvioita vielä enemmän. Voinko jatkaa työtäni? Pitääkö suunnitelmia muuttaa? Saanko kollegoilta ja esimiehiltä sen tuen, jota tarvitsen?

Työelämään liittyy paljon suorituksia ja tavoitteita. Jotkut niistä asetat itse, toiset yhdessä esimiehesi kanssa. Riippumatta siitä, mitä pyrkimyksiä tai suunnitelmia sinulla on, sinun ei tarvitse luopua niistä vain siksi, että sinulla on MS.

Yksi tapa tehdä työelämästä hieman helpompaa on vapauttaa ajatukset suurista, kaukaisista uratavoitteista ja miettiä sen sijaan, mikä sinua työssä motivoi. Näin löydät suunnan sille, minkälaiseksi haluat kehittyä. Tavoitteita on helpompi hallita ja mitata, kun toteutat niitä nykyhetkessä. Moni meistä voisi paremmin, jos ajattelisi näin.

Valmentaja Pernilla Aspe on pohtinut työssä motivoitumista laajemmin. Kuuntele, mitä hän ajattelee näistä asioista.

Urapohdinnoista, kun saat MS-diagnoosin.

Oman tien löytämisestä työelämässä.

Mukana olosta, kun teet vähemmän töitä.

Jos vähennän työntekoa, olenko yhtä arvokas?

Kun huomaat ettet jaksa, yksi vaihtoehto voi olla työajan lyhentäminen. Se on hyvä tapa jatkaa työntekoa MS-taudista huolimatta. Työajan lyhentäminen ei tietenkään aina ole ihan yksinkertaista. Riippuen siitä, kuinka paljon vietät aikaa työpaikalla, saatat jäädä hieman ulkopuolelle, kun et näe kaikkea tai osallistu joka palaveriin. Silloin on tärkeää, että vaadit saada samat tiedot kuin kollegasi.

Jos lyhennät työaikaasi, ei ole tärkeää, kuinka monta tuntia työskentelet, vaan mitä saavutat työaikana. Voit aina olla sitoutunut kollega riippumatta siitä, kuinka paljon tai vähän työskentelet.

Tarvitsetko jonkun, jonka kanssa pallotella työhön liittyviä ajatuksia? Voisit puhua työ- ja uravalmentajan kanssa.

Minä päätin ryhtyä yrittäjäksi. Näin voin itse päättää, paljonko teen töitä.

Nainen, MS-diagnoosi 2003