Etusivulle ×

Minulta Sinulle -podcast

Merckin Minulta Sinulle -podcastissa pureudutaan arkeen MS-taudin kanssa. Podcast-sarjassa kuullaan MS-tautia sairastavien kokemuksia perhe- ja työelämästä. Jaksoissa käsitellään myös seksuaalioireita, luotettavan terveystiedon lähteitä sekä kuullaan terveydenhuollon ammattilaisten vinkkejä aiheisiin liittyen. Podcast-sarjan juontajana toimii psykologi Leea Mattila.

Jaksot 1–5 on äänitetty koronatilanteen takia poikkeuksellisesti etäyhteydellä vuonna 2020 ja nauhoituksen laatu saattaa siksi olla epätasainen.

Tervetuloa mukaan!

Jakso 1: Luotettavan terveystiedon jäljillä

Mistä löytää luotettavaa tietoa terveydestä? Miten erottaa fakta fiktiosta? Millainen rooli sosiaalisella medialla on tänä päivänä tiedon löytymisessä?

Vieraina MS-tautia sairastava järjestöassistentti Satu sekä mm. tiedenaiset-yhteisöstä tuttu lääkäri Anni Saukkola.

Jakso 2: Työn sopeuttamisella jaksamista arkeen

Tarvitseeko sairaudestaan kertoa työpaikalla? Millaista tukea työnantaja voi tarjota työntekijälleen? Miten pitää huolta omasta jaksamisestaan?

Vieraina kätilönä työskentelevä Heidi sekä Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Varman ylilääkäri Jan Schugk.

Jakso 3: Työelämästä pois jääminen

Onko olemassa oikeaa aikaa jättäytyä pois työelämästä? Miten siirtymisestä voi tehdä mahdollisimman sujuvan yhdessä työnantajan kanssa?

Hiljattain MS-taudin vuoksi sairaanhoitajan työstä eläköitynyt Anne ja Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Varman ylilääkäri Jan Schugk keskustelevat työelämästä pois jäämisen prosessista ja siihen liittyvistä ajatuksista Leea Mattilan kanssa.

Jakso 4: Lapsitoiveet

Voinko perustaa perheen sairaudesta huolimatta? Mitä asioita perheen suunnittelussa tulisi ottaa huomioon? Onko perheelläni tarpeeksi vahva tukiverkosto?

Leea Mattila ja viestintäalalla työskentelevä Anu pohtivat perheen perustamiseen liittyviä ajatuksia ja lapsiperheen arkea kun vanhemmalla on MS.

Jakso 5: Tukiverkon merkityksestä

Miten kertoa MS-taudista läheisille? Entäpä miltä sairaus näyttää läheisen silmin?

Podcastsarjan viimeisessä osassa MS-tautia sairastava Evgeni ja hänen vaimonsa Sini pohtivat Leea Mattilan johdolla tukiverkoston tärkeyttä MS-tautia sairastavan ja hänen läheistensä arjessa.

Jakso 6: Lupa seksuaalioireista puhumiseen

Miten MS-tauti voi vaikuttaa seksuaaliterveyteen? Miten seksuaalioireista puhumista voisi helpottaa? Mikä on tärkeintä oireiden kohtaamisessa ja hallitsemisessa?

Kätilönä työskentelevä ja MS-tautia sairastava Heidi ja psykologi Leea Mattila keskustelevat MS-tautiin liittyvien seksuaalielämää häiritsevien oireiden monimuotoisuudesta ja niiden merkityksestä hyvinvoinnille.

Jakso 7: Matkalla lapsitoiveesta äitiyteen

Voiko MS-tauti vaikuttaa lapsen saamiseen? Vaikuttaako sairaus raskaudenkulkuun tai synnytykseen? Miten pienen lapsen yöheräilyjen kanssa pärjää?

Kahden lapsen äiti Jonna ja kätilönä työskentelevä Heidi lievittävät mahdollisia huolia, joita raskautta suunnittelevalla tai raskaana olevalla MS-tautia sairastavalla voi olla mielessään.

Jakso 8: Melko tavallista isyyttä MS-taudista huolimatta

Miten MS-tauti näkyy perheen arjessa? Vaikuttaako sairaus vanhemmuuteen? Miten MS-tauti vaikuttaa arkeen lasten näkökulmasta?

Neljän lapsen isä Henri ja yhden lapsen isä Herkko pohtivat MS-taudin merkitystä lapsitoiveelle, perhe-elämälle ja ylipäätään vanhemmuudelle.

Jakso 9: Rehellistä ja turvallista keskustelua lapsen kanssa

Miten keskustella MS-taudista eri-ikäisen lapsen kanssa? Miten selittää lapselle näkymättömiä oireita, kuten uupumusta? Miten toinen vanhempi tai läheinen voi tukea keskusteluissa?

Kahden lapsen äiti Heidi ja psykologi Leea Mattila pohtivat lapsen näkökulmaa ja tunteita sekä koko perheen dynamiikkaa MS-taudista keskustelemisessa.