Etusivulle ×

Merck lyhyesti

Merck on lääkeyritys, joka perustettiin 1668 Saksan Darmstadtissa. Jo 350 vuoden ajan olemme yrittäneet ymmärtää, miten ihmiskeho toimii ja löytää ratkaisuja, jotka saavat ihmiset voimaan paremmin. Vaikka keskitymme eniten kehon fyysisiin toimintoihin, olemme vuosien varrella oppineet paljon myös siitä, miten sairaudet ja lääkitys vaikuttavat koko ihmiseen ja hänen arkeensa.

Suomessa meillä merckiläisillä on yli 20 vuoden kokemus MS-taudin hoidosta ja uusien innovaatioiden kehittämisestä potilaan hyväksi. Teemme tiivistä yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten ja potilasjärjestöjen kanssa.

Merck toimii maailmanlaajuisesti ja on kehittänyt lääkkeitä mm. neurologisiin ja onkologisiin sairauksiin sekä lapsettomuuden hoitoon. Löydät rekisteröidyt lääkkeemme osoitteesta https://laakeinfo.fi

Mikä MS on?

Jotakin, joka vaikuttaa koko elämääsi vai asia, jota ei juurikaan tarvitse ajatella? Koitpa sairautesi miten tahansa, tästä siinä on kyse.

MS-tauti on yleisin nuorten aikuisten liikunta- ja toimintakykyyn vaikuttava keskushermoston sairaus. Suomessa MS-tautisa sairastavia on noin 11 000**. MS-tautia on naisilla kaksi kertaa enemmän kuin miehillä. Yleisin sairastumisikä on noin 20–40 vuotta.

MS-taudin nimi tulee sanasta multippeliskleroosi. Siitä on käytetty myös nimeä pesäkekovettumatauti. Kyseessä on autoimmuunitauti, jossa elimistö hyökkää omia kudoksia vastaan muodostamalla vasta-aineita. MS-taudissa vasta-aineet kohdistuvat aivojen valkean aineen hermohaarakkeita ja niitä ympäröivää myeliinivaippaa vastaan.

MS-taudin oireet

Taudin oireet johtuvat aivojen, selkäytimen ja näköhermon paikallisista tulehdusmuutoksista, joita kutsutaan demyelinaatioksi. Demyelinaatiossa hermojen tuoja- tai viejähaarakkeita ympäröivä eristekerros, myeliiniproteiinivaippa, vaurioituu paikallisen tulehdusprosessin myötä. Siitä johtuvat oireet ovat hyvin vaihtelevat ja riippuvat siitä, missä keskushermoston osassa tulehduspesäkkeet sijaitsevat. Myeliinivaipan luonnollisen korjaantumisen myötä oireetkin tavallisesti häviävät.

Koska tulehduspesäkkeitä voi olla monissa paikoissa keskushermostossa, oireita esiintyy eri puolilla kehoa. Yleisimmät alkuoireet ovat näön hämärtyminen toisessa silmässä ja tavallisesti raajojen tuntoaistin häiriintyminen, joka ilmenee puutuiluna tai outoina tuntemuksina. Lisäksi voi esiintyä jonkin raajan tai raajojen lihasheikkoutta, kaksoiskuvia, tasapainovaikeutta, huimausta, puhehäiriöitä, suolen ja virtsarakon toimintahäiriöitä sekä uupumusta.

MS-tauti on hyvin monimuotoinen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suurella osalla potilaista tauti on melko vähäoireinen eikä juuri vaikuta normaalielämään moniin vuosiin sairastumisen jälkeen. Tauti ei myöskään juuri lyhennä elinikää muutamia harvinaisia, hyvin vaikeita tilanteita lukuun ottamatta.*

* Lähde: Atula S. MS-tauti. http://www.terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 28.1.2019.

** Lähde: www.neurorekisteri.fi