Etusivulle ×

Tapahtumia, tapaamisia & materiaaleja

Haluatko jakaa ajatuksesi ja kokemuksesi muiden kanssa, jotka ovat samassa tilanteessa? Täältä löydät Merckin lähiaikojen tapahtumat ja tapaamiset sekä ladattavat materiaalit, ja voit katsoa videoluentoja silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Tervetuloa mukaan!

Asiantuntijavideot: MS-taudin näkymättömät oireet

Kaikki MS-taudin oireet eivät näy päälle päin, mutta et ole oireidesi kanssa yksin. Saat neljän tietoiskuvideon muodossa asiantuntevaa ja käytännönläheistä tietoa MS-taudin näkymättömistä oireista ja keinoista niiden hallintaan.

Kognitiiviset oireet

Sarjan ensimmäisessä videossa neuropsykologi Arja Lilja puhuu MS-taudin kognitiivisista oireista, kuten tarkkaavaisuuden ja muistin häiriöistä sekä oppimisen vaikeutumisesta. Saat myös tietoa neuropsykologin tarjoamista työkaluista oireiden kanssa pärjäämiseen.

Uupumus

Monille uupumus eli fatiikki voi olla MS-taudin vaikein oire. Videosarjan toisessa osassa neurologian erikoislääkäri Marja-Liisa Sumelahti kertoo millä tavoin uupumus voi ilmetä ja millaisia apukeinoja voit ottaa käyttöösi.

Urologiset oireet

MS-tautiin liittyvät urologiset oireet ovat yleisiä ja kiusallisia, mutta hyvin usein hoidettavissa. Videosarjan kolmannessa osassa urologian erikoislääkäri Martti Aho puhuu yleisimmistä oireista ja niiden hallinnasta.

Liikkuminen

Liikunta on tärkeä MS-taudin hoitomuoto. Sarjan viimeisessä videossa fysioterapeutti Anders Romberg kertoo, miten jokainen voi löytää oman tapansa liikkua ja mitä etua apuvälineen käytöstä on.

MS-opas

Lataa tästä MS-opas

suomeksi
ruotsiksi
englanniksi
venäjäksi

Tietoa ja työkaluja MS-tautia sairastavalle – Tunnelmia Helsingin yleisöluentotapahtumasta

Mistä MS-tautiin liittyvä uupumus johtuu?

Voiko uupumukseen vaikuttaa?

Mistä etsiä tietoa MS-tautia sairastaville saatavilla olevista palveluista?

Muun muassa näihin kysymyksiin vastattiin Helsingin ja Uudenmaan neuroyhdistyksen ja Merckin järjestämällä yleisöluennolla 3.12.2019 Helsingissä.

Mielenkiintoiset aiheet herättivät yleisössä hyvin keskustelua.
Mielenkiintoiset aiheet herättivät yleisössä hyvin keskustelua.

Luentotapahtuman keskeisenä tavoitteena oli tarjota tietoa, tukea ja arkea helpottavia työkaluja MS-tautia sairastaville ja heidän läheisilleen. Neuropsykologian erikoispsykologi Päivi Hämäläinen Maskun neurologisesta kuntoutuskeskuksesta kertoi luennossaan uupumuksesta ja kognitiivisista oireista sekä uupumukseen vaikuttavista tekijöistä tutkimustuloksia hyödyntäen. Luento herätti aktiivista keskustelua myös yleisössä ja osallistujien kysymykset ja omakohtaiset kokemukset tarjosivat lisää konkretiaa. Yleisöä kiinnostivat muun muassa MS-tautiin liittyvä keskittymisen vaikeutuminen, uupumuksen ja kognitiivisten oireiden yhteys sekä yksilölliset tavat palautua rasituksen jälkeen.

Tilaisuuden puhujat yhteiskuvassa: Pia-Stina Repo, Pauliina Alppi, Päivi Hämäläinen, Anne Piiroinen ja Petri Aaltio.
Tilaisuuden puhujat yhteiskuvassa: Pia-Stina Repo, Pauliina Alppi, Päivi Hämäläinen, Anne Piiroinen ja Petri Aaltio.

Pirkanmaan neuroyhdistyksen puheenjohtajan Pauliina Alpin luennolla tutustuttiin MS-palvelukartan kehitysprosessiin orastavasta ideasta toimivaksi työkaluksi. Palvelukartta on Pirkanmaan neuroyhdistyksen kehittämä ja Merckin tuella toteutettu arjen apuväline, joka kokoaa yhteen MS-tautia sairastaville saatavilla olevat palvelut. Helsingin ja Uudenmaan neuroyhdistys, jota tilaisuudessa edustivat puheenjohtaja Petri Aaltio, Anne Piiroinen ja Pia-Stina Repo, esitteli tilaisuudessa ensimmäistä kertaa myös oman alueellisen versionsa palvelukartasta. Helsingin ja Uudenmaan alueen palvelukartta eroaa Pirkanmaan kartasta erikoissairaanhoidon osalta.

Tapahtuman järjestäjät kiittävät lämpimästi kaikkia tilaisuuteen osallistuneita ja asiantuntevia luennoitsijoita onnistuneesta illasta ja mielenkiintoisesta keskustelusta!

MS-palvelukartta

MS-palvelukartta on Pirkanmaan neuroyhdistyksen ideoima ja yhteistyössä Merck Oy:n kanssa toteutettu työkalu, johon on koottu ne palvelut joita MS-tautia sairastava voi saada henkilökohtaisen tilanteensa ja tarpeensa mukaan eri palveluntuottajilta. Linkitykset palveluihin ja kartta löytyvät osoitteesta www.neuropi/palvelukartta

Maailman MS-päivä

Katso videot Maailman MS-päivän tilaisuudesta, jossa keskusteltiin mm. näkymättömistä oireista.

Fatiikki & kognitio

Kipu

Palvelukartan lanseeraus

Paneelikeskustelu