Etusivulle ×

Rakkauden kaipuu

Niin makaa kuin petaa? Vaikka rakkautta olisi, se ei aina saa arjessa ansaitsemaansa tilaa.

Minä haluan, mutta haluttaako minua?

MS voi vaikuttaa rakkauselämään, mutta sen ei silti tarvitse loppua. On ihan luonnollista, että seksihalut tulevat ja menevät. Olivatpa omat edellytyksesi minkälaiset tahansa, voit aina muuttaa tapaa, jolla suhtaudut seksiin ja rakkauteen. Kun teet sen, sinun on helpompi löytää seksuaalinen halukkuutesi uudelleen.

Sairaus ei estä läheisyyttä. Kysy siis itseltäsi, mitä haluat kokea seksuaalisesti ja ota se lähtökohdaksi. Mikä herättää halusi? Ole utelias, anna tunteen johdattaa. Uskalla vaatia ja kerro, mitä haluat. Tee sitä mistä pidät ja mitä todella haluat tehdä.

Tinderiin, vaikka on MS?

Etsitkö rakkautta ja käyt paljon treffeillä? Olet varmaan miettinyt, milloin ja miten kertoisit MS-taudistasi, ja muuttaako tieto treffikaverisi mielikuvaa sinusta.

Oli miten oli, sinun ei ole pakko kertoa kenellekään. Jos itse haluat puhua MS-taudistasi jo ensimmäisillä treffeillä, se on tietenkin ihan ok. Mutta tee se silloinkin itsesi vuoksi. Treffeillä sinulla pitää olla perhosia vatsassa oikeasta syystä. Ei siksi, että sinua huolettaa miten toinen näkee sinut, koska sinulla sattuu olemaan MS.

Hän sanoi, ettei tiedä mitä MS tarkoittaa, mutta ei hän sen sairauden kanssa treffeillä ole. Vaan minun kanssani.

Nainen, MS-diagnoosi 2003

Pitääkö minun rakastaa itseänikin?

MS-diagnoosin saaminen voi olla hyvin hämmentävää. Yhtäkkiä sinulla on sairaus, jonka kanssa sinun on elettävä koko elämäsi. Monet kertovat tunteneensa surua siitä, että on yhtäkkiä joku muu. Suruun voi liittyä myös syyllisyyttä ja häpeää siitä, että pilaa sairastumisellaan kaiken. Niin ei tarvitse ajatella.

Ei ole sinun syysi, että sinulla on MS. Yritä lempeästi hyväksyä saamasi diagnoosi, oma kehosi ja ne edellytykset, jotka sinulla nyt on. Ja ole jatkossakin elämälle utelias.

En syytä MS-tautia mistään. Tarvitsen mitä tarvitsen, koska minä olen minä.

Nainen, MS-diagnoosi 2003

Onko rakkaudelle tilaa?

Elätkö suhteessa, jossa MS on mukana? Saatat huomata, että rakkaussuhde muuttuu. Onko suhde jopa vahvistunut ja syventynyt diagnoosin jälkeen? Se osoittaa, että pystytte jakamaan vaikeatkin asiat ja olette löytäneet uudenlaisen läheisyyden, joka sopii teille. Tai sitten suhdetta leimaa se, miten vaikeaa teidän on sopeutua uusiiin olosuhteisiin, elämään ja tulevaisuuteen diagnoosin jälkeen.

Suhteen lujittamiseen ja uuden suunnan löytämiseen on mahdollista saada apua. Kysymykset, joita sinun ja kumppanisi on yhdessä työstettävä, koskevat MS-diagnoosin myötä muuttuvaa identiteettiä, oman kehon hyväksyntää ja miten voi osoittaa toiselle rakkautta uudessa tilanteessa. Kun pääsette sinuiksi näiden näkökulmien kanssa, voitte antaa rakkaudelle lisää tilaa suhteessanne.

Onko sinulla tarvetta puhua jonkun kanssa suhteista ja rakkauselämästä? Ota yhteyttä seksuaaliterapeuttiin.