Till start ×

Hitta tid tillsammans

På semester med din mamma? Du orkar nog med andra, om du får göra det på ditt eget sätt. En sjukdom är inget hinder för friska relationer.

Blir det tid över för mig också?

Skolan, jobbet, familjen och barnen. Sedan kompisarna, syrran, mamma och pappa. Och så allt annat du vill hinna med. Kanske du vill för mycket och vill finnas till för väldigt många? Det är ju inte så konstigt, eftersom vi människor gärna vill leva livet och ta hand om våra relationer. Men om du har MS, är det inte bara tiden, som inte räcker till. Risken är stor, att orken tar slut också. Då är det extra viktigt att kunna stanna upp och prioritera. Göra saker du helst vill göra.

Hej, kan jag gå hem nu?

Ibland är valet inte så lätt. Du kan vilja mycket, för din egen skull men också för andras. Som att gå på fest till exempel. Du vill vara med, även om du inte riktigt orkar, för att vännerna och familjen finns där. Eller för att du inte alltid vill vara den som tackar nej. Men precis lika självklart som att tacka ja eller nej är det att titta in på festen och sedan stanna precis så länge som du orkar.

Även om du bara orkar festa en liten stund, kan det ge dig den kick du behöver just då. Om du är osäker på hur du ska bryta upp när du vill gå hem, kan du alltid skylla på barnvakten, katten eller morgondagen. Eller säg som det är – att en liten stund betyder mycket mer för dig än ingen stund alls.

Vad är värt att bli trött för? Så resonerar jag.

Kvinna, MS-diagnos 2015

Kan jag välja vem jag vill träffa?

De flesta som drabbats av något svårt i livet kan vittna om vänner som helt gått upp i rök, oavsett om det handlar om MS, skilsmässa eller dödsfall. Andra kan berätta om vänner som klivit fram, tagit plats och funnits där. Vänskapsrelationer kan vara lite knepiga.

Som barn lär vi oss vad det innebär att vara en schysst kompis och god vän, men när vi är vuxna handlar relationsråd mest om parförhållande, kärlek och sex. Vi har helt enkelt ingen bra modell för hur vi är bra vänner som vuxna. Framför allt ska en bra vänskapsrelation vara ömsesidig: man ska både ge och få stöd, på lika villkor.

En dejt med mig själv?

För ett par år sedan dök det upp ett helt nytt ord: egentid. Om du har fatigue eller ökad trötthet, behöver du givetvis vila och ta igen dig extra mycket. Med det är inte egentid och inte ditt eget val, eftersom det är en konsekvens av din MS-diagnos. Egentid betyder en stund som du tillbringar för dig själv, på dina egna villkor. Det är viktigt att du har utrymme för det, oavsett om den tiden går till ett restaurangbesök, en kompisträff eller en skön vilostund.

I en undersökning som gjordes för ett par år sedan visade det sig att nästan var tredje svarande som är sambo eller gift tyckte att deras relation blir sämre om de inte tar egentid. Parrelationen blir alltså bättre, även om du ibland bara fokuserar på dig själv.

Behöver du prata med någon om relationer? En psykolog kan hjälpa dig.

Vänner för livet?

Vänskaper kan vara lika komplexa relationer som kärleksrelationer, och frågorna är de samma. Vad kan jag förvänta mig? Hur sätter jag gränser? Hur mycket frihet har jag? Borde vi ta en paus? Hur gör man slut? En sund relation förutsätter, att du vågar ställa dig de här frågorna. Och jobba på vänskapen på samma sätt som en kärleksrelation.

Att ha några få riktigt nära vänner kan göra en enorm skillnad för vår hälsa.”

William J. Chopik, psykologiprofessor