Till start ×

Jakten på kärleken

Bädda för att ligga? Även om kärlek finns, får den inte alltid den plats den förtjänar i vardagen.

Jag vill, men har jag lust?

MS kan påverka kärlekslivet, men det behöver inte ta slut. Att lusten kommer och går är helt naturligt. Oavsett hur just dina förutsättningar ser ut, kan du förändra sättet du förhåller dig till sex och kärlek. När du gör det, hittar du lättare vägen tillbaka till lusten.

En sjukdom är inget hinder för närhet. Fråga dig själv vad du vill uppleva sexuellt och utgå ifrån det. Vad känner du lust inför? Var nyfiken, gå på din känsla. Våga ta för dig och berätta hur du vill ha det. Gör det du verkligen tycker om och vill göra.

Tindra med MS?

Är du på jakt efter kärlek och dejtar mycket? Du har säkert funderat på när och hur du berättar om din MS, och får den du dejtar då en annan bild av dig.

Hur du än tänker, är du aldrig skyldig att berätta. Om du själv vill prata om din MS redan på första dejten, är det självklart helt okej. Gör det då för din egen skull. När du dejtar, ska du få fjärilar i magen av rätt anledning. Inte för att du oroar dig för hur någon annan uppfattar dig, bara för att du råkar ha MS.

Han sa: jag har ingen aning om vad MS är, men det är inte MS jag dejtar. Det är dig

Kvinna, MS-diagnos 2003

Ska jag älska mig själv också?

Att få en MS-diagnos kan vara rejält omtumlande. Plötsligt har du en sjukdom, som du ska leva med resten av livet. Många med MS berättar om en sorg över att helt plötsligt vara någon annan. Med sorgen kommer ofta skuld, skam och en känsla av att vara den, som förstör allt. Ingenting kan vara mer fel.

Det är inte ditt fel att du har MS. Försök milt acceptera din diagnos, din kropp och de förutsättningar de ger dig. Fortsätt också att vara nyfiken på livet.

Jag skyller ingenting på MS. Det jag behöver, behöver jag för att jag är jag.”

Kvinna, MS-diagnos 2003

Får kärleken plats här?

Lever du i en relation där MS finns med? Då kanske du märker att kärleksrelationen förändras. Har den blivit starkare och djupare efter diagnosen? Det betyder att ni kan dela det svåra tillsammans och att ni hittat vägar till närhet som passar er. Eller så präglas relationen av att ni haft svårt att anpassa er till de nya förutsättningarna, livet och frågorna kring framtiden, som kommer med diagnosen.

Det går att få hjälp och stöd för att hitta en positiv utveckling i relationen. Frågorna du och din partner behöver jobba med handlar om hur identiteten förändras i och med MS-diagnosen, hur man kan acceptera sin kropp och hur man kan visa sin kärlek till en annan människa i den nya situationen. När ni förstår de här perspektiven, får ni mer plats för kärlek i ert förhållande.

Behöver du prata med någon om relationer och kärleksliv? Kontakta en sexualterapeut.