Till start ×

Vilja ha barn

Kevin? Coolt eller töntigt? Alla människor tänker säkert på barn någon gång i livet. Frågorna kan bli ännu mer aktuella för dig, som har en MS-diagnos.

Nu? Är det rätt läge att skaffa barn?

Först vill jag ut och resa, sedan plugga. Sedan träffar jag den rätta och får igång karriären. Helst lever vi lite parliv först, och se ännu mer av världen också. Efter det kanske det är dags att fundera på barn? Idealiskt är att du ska ha hunnit etablera både relationer och yrkeskarriär innan du skaffar barn. Inte så konstigt, att medelåldern för förstagångsföräldrar i Finland är runt 29 år idag*.

Den där idealen är inte speciellt realisktisk. Det finns mycket som kan påverka livet så, att det inte blir som du tänkt dig. Som en MS-diagnos till exempel. Barn och föräldraskap kan plötsligt kännas mer angeläget än någonsin, eller så känner du att möjligheterna att skaffa barn blivit mindre.

Livet är långt ifrån linjärt och man kan inte förbereda sig för allt. Att kunna få barn (eller vilja heller, för den delen) är inget som någon kan ta för givet. Men idag finns det mer möjligheter att få råd och hjälp än någonsin tidigare. Allt du kan göra är att se på just dina förutsättningar och se till att det beslut du gör känns bra.

*Källa: Tilastokeskus, http://www.stat.fi/tup/tilastokirjasto/aidit_tilastoissa_2018.html

Blir jag samma som min mamma?

Att vara förälder är säkert det viktigaste och tuffaste jobbet i världen. Kanske också det mest belönande. Som förälder har du dina egna utmaningar och glädjeämnen, unika för just dig och dina barn. Visst har föräldrar också mycket gemensamt. Alla funderar på hur de ska vara en bra mamma eller pappa. Gäller det utflykter på helgen, skjutsning till fotbollsträning, läxläsning eller mer tid tillsammans än framför skärmen?

Lika gemensamt är det ständigt dåliga samvetet över att inte kunna leva upp till bilden av den perfekta föräldern. Oron kan bli ännu större om du dessutom har en MS-diagnos, som periodvis kan göra dig tröttare och mindre rörlig.

Det finns ingen färdig modell för mammor och pappor – du kan ju faktiskt inte veta hur just ditt föräldraskap ska bli. Det viktigaste är att du hittar ditt sätt att vara en närvarande förälder, och känner dig trygg i att du ser till barnets bästa. Även om det innebär att du tar extra hjälp av andra eller somnar mitt i läxläsningen då och då.

Det var en overklig tanke att ta ställning för, men vi ville prova.

Kvinna, MS-diagnos 2003

Kan jag få vara mig själv också?

Som förälder behöver du finnas till hands för dina barn, från småbarnstiden ända till tonåren. Med MS-diagnosen kan du uppleva perioder av skov och extra trötthet. Om du då får dåligt samvete och en känsla av att inte räcka till, kom ihåg, att du sällan är helt ensam i ditt föräldraskap.

Även om du lever ensam med dina barn, finns det oftast personer runt omkring som både kan och vill hjälpa till. Kanske finns det någon i din närhet som gärna rycker in för att göra plats för annat som är viktigt för dig?

Se på ditt umgänge som en utökad familj, som du själv kan sätta ihop. Vem ser du som ett viktigt stöd? Vem är en bra förebild för ditt barn? Vem ser och förstår dina behov? Våga också tala om för din utökade familj på vilket sätt de kan hjälpa till och varför de är viktiga för dig.

Behöver du någon att prata med om barn och föräldraskap? Beroende på vad du behöver hjälp med, kan du kontakta en familjerådgivare eller psykolog.