Etusivulle ×

Yhteistä aikaa

Lomalle äidin kanssa? Jaksat kyllä muiden seurassa, kunhan saat tehdä sen omalla tavallasi. Sairaus ei ole este hyville ihmissuhteille.

Saanko aikaa itsellenikin?

Koulu, työ, perhe ja lapset. Lisäksi kaverit, sisko, äiti ja isä. Sitten vielä kaikki muut asiat, joita haluaisit tehdä. Onkohan sinulla liikaa kiinnostuksen kohteita ja ihmisiä, joita varten haluat olla olemassa? Tietenkin haluat elää täysillä ja pitää huolta ihmissuhteistasi, kuten me kaikki. Mutta jos sinulla on MS, aika ei ole ainoa asia, joka ei aina riitä. Saatat huomata, että myös voimat loppuvat kesken. Silloin on erityisen tärkeää pysähtyä ja tehdä valintoja. Tehdä sitä, mikä tuottaa eniten iloa.

Hei, voinko mennä nyt kotiin?

Valinta voi olla joskus vaikea. Haluat tehdä monia asioita, niin itseäsi kuin muitakin ajatellen. Osallistua esimerkiksi juhliin. Vaikka et oikein jaksaisi, haluat mennä, koska ystäväsi ja perheesi ovat siellä. Tai koska et aina halua olla se, joka sanoo ei. Mutta aivan yhtä luontevaa kuin mennä tai olla menemättä on piipahtaa juhlissa ja viipyä juuri niin kauan kuin jaksat.

Vaikka jaksaisit juhlia vain vähän aikaa, se voi antaa sinulle juuri sen verran potkua kuin sillä hetkellä tarvitset. Ja kun haluat mennä kotiin etkä oikein tiedä miten sen ilmoittaisit, syytä lapsenvahtia, kissaa tai huomista päivää. Tai sano niin kuin asia on – että pieni juhlahetki on sinulle arvokkaampi kuin ei juhlia ollenkaan.

Mietin aina, onko asia sen arvoinen, että kestän väsymisen.

Nainen, MS-diagnoosi 2015

Voinko itse valita, ketä tapailen?

Monet ovat vaikeuksia kohdatessaan huomanneet, miten jotkut ystävät vain katoavat. Olipa kyseessä sitten MS, avioero tai kuolema. Usein kuulee myös ystävien kanssa koetusta lähentymisestä ja heiltä saadusta tuesta. Ystävyyssuhteet voivat olla monimutkaisia.

Lapsena opitaan paljon siitä, mitä tarkoittaa olla reilu kaveri ja hyvä ystävä, mutta aikuisina ihmissuhdetaidoissa keskitytään parisuhteeseen, rakkauteen ja seksiin. Meiltä puuttuu malli siitä, miten ollaan hyviä ystäviä aikuisina. Ennen kaikkea hyvä ystävyyssuhde on vastavuoroinen: tukea pitää sekä antaa että saada, tasapuolisesti.

Ikuisesti ystäviä?

Ystävyys voi olla yhtä kimurantti kuin rakkaussuhde, ja siihen liittyy samat kysymykset. Mitä voin odottaa? Miten asetan rajat? Kuinka paljon minulla on vapautta? Pitäisikö pitää tauko? Miten suhde lopetetaan? Tasapainoinen ystävyyssuhde edellyttää, että uskallat esittää itsellesi nämä kysymykset. Ja että suhdetta hoidetaan kuin rakkaussuhdetta.

Muutama todella läheinen ystävä voi olla ratkaisevan tärkeää terveydellesi.

William J. Chopik, psykologian professori

Treffit itseni kanssa?

Pari vuotta sitten kaikki alkoivat puhua oman ajan tärkeydestä. Jos olet väsynyt tai tunnet kasvavaa uupumusta, sinun täytyy tietysti levätä ja panostaa palautumiseen. Se ei kuitenkaan ole omaa aikaa eikä oma valintasi, jos se johtuu MS-taudista. Oma aika tarkoittaa hetkeä, jonka vietät itseksesi, omilla ehdoillasi. On tärkeää, että annat sille tilaa, riippumatta siitä, käytätkö sen ravintolakäyntiin, kavereiden tapaamiseen tai loikoilemiseen.

Pari vuotta sitten tehdyssä kyselyssä lähes joka kolmas avo- tai avioliitossa elävistä vastaajista koki, että heidän suhteensa kärsii, jos he eivät ota aikaa myös itselleen. Parisuhde siis paranee, vaikka välillä keskittyisit vain itseesi.

Haluaisitko puhua jonkun kanssa ihmissuhteista? Voit saada apua psykologilta.